Dvadeset mladih će uskoro pokrenuti biznise

Posljednji modul Poduzetničke akademije koju je osmislilo i realizovalo Udruženje Poduzetnice IN, uz podršku i pokroviteljstvo Zavoda za zapošljavanje FBiH, održan je jučer u prostorijama Privredne komore FBiH u Sarajevu. Kako nam je kazala Adisa Tufo, predsjednica Udruženja, Akademiju je u protekla četiri mjeseca pohađala 21 osoba, 18 žena i tri muškarca.

San

– Za Poduzetničku akademiju uglavnom su bili zainteresovani mladi koji tek žele da pokrenu neki biznis, ali imali smo i jednu ozbiljniju gospođu koja će narednih dana otvoriti svoj frizerski salon na Ilidži. Od svih polaznika možda samo njih četvero još nemaju do kraja definisan budući biznis kojim se žele baviti, a svi ostali će uskoro da registruju svoj biznis i s ponosom mogu reći da ćemo uskoro imati 20 osoba manje na zavodima za zapošljavanje. Kada izračunamo da će oni u narednom periodu zaposliti još nekoliko osoba, onda možemo zamisliti kakav pozitivan efekat će na kraju imati ova Akademija, istakla je Tufo.

Dodala je da je Udruženje ostvarilo i saradnju sa Fondacijom Mozaik te će svi polaznici moći, nakon jučerašnjeg dobijanja certifikata, aplicirati za neki oblik podrške svom poslovnom planu (finansijska podrška, mentorstvo, edukacija i slično).
– Oni su pokazali da imaju ideju, a mi ćemo im pomoći da sve uobliče, da svoj san pretvore u biznis-plan. Mogu reći da su oni to u ova protekla četiri mjeseca i napravili, naglasila je Tufo.
Jedna od polaznica Akademije bila je i Selma Čengić, koja je istakla da joj je Akademija zaista puno pomogla.

Znanje

– Dok nisam krenula na Akademiju, nisam znala uopće kako treba izgledati biznis-plan. Sve se to promijenilo u protekom periodu, naučila sam dosta i iz knjigovodstva, marketinga, pravnih poslova i zaista se nadam da će moj biznis uskoro da bude i realizovan, a riječ je o kafe-restoranu zdrave ishrane, naglasila je Čengić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *