PROFESIONALNI TRIKOVI ZA DUŽU I ZDRAVIJU KOSU!

Nastupilo je hladno vreme, a samim tim, naša kosa postaje osetljivija i lakše se lomi. Njoj ne prija ni prevelika hladnoća, ni suv vazduh, ni vetar. Postoji jedno nepisano pravilo, a to je da kosu moramo da tretiramo različito kada se menja godišnje doba.

Profesionalni frizeri otkrivaju svoje male tajne i otkrivaju kako da nam kosa bude lepša, zdravija i duža!

Profesionalni frizeri ne kriju da im se sve više žena javlja u nadi da će im dati magičan savet za oporavak kose. Širom sveta, troši se mnogo novca na tretmane koji obećavaju čuda – neki od njih deluju, a neki su razočaravajući. Istina je da oporavak kose ne dolazi preko noći. Važno je da je negujemo svakodnevno, kako bi ona bila zdrava i kako bi neometano rasla.

Rascvetali krajevi se lako rešavaju!

Kosa sa iskrzalim krajevima dovešće do toga da se ona rascveta sve do korena, ili da se slomi na pola, ili da vlas otpadne.Skraćivanje krajeva je odličan stimulans za kosu, ako želite brži rast.Frizeri savetuju skraćivanje krajeva od oko 1 cm svakih 10 do 12 nedelja kako bi sprečili deljenje i pucanje krajeva pre nego što ono počne. Moramo reći da ovo nije dovljno, kosi su potrebni vitamini i ne govorimo o suplementaciji već o ishrani. Nutritivna i raznovrsna ishrana puna folnih kiselina i vitamina D, A, C i E znatno pospešuje rast kose.

Šta frizeri kažu o šamponima?

Ne koristite šampon svaki put kada perete kosu već samo balzam ili regenerator. Šampon služi da ispere prljavštinu iz vaše kose, a samim tim je pun oštrih sapuna i sulfata koji uklanjaju prirodna ulja koja su vam  potrebna za dugu i zdravu kosu. Kada trebate da operete kosu, koristite šampon bez sulfata i po mogućstvu, sa kokosovim mlekom ili prirodnim uljem za brži oporavak kose.

Iako ih redovno koriste u salonima, frizeri kažu da izbegavate uređaje

Frizeri znaju kako da barataju uređajima koji rade po principu toplote, i ako ste primetili, mnogi od njih ne koriste ni figaro, ni presu, već samo četku i fen. Istina je da nam takvo feniranje oduzima mnogo vremena kada ga radimo sami kod kuće, pa zato i posežemo za bržim i praktičnijim frizurama koje dobijamo uz pomoć pegle ili figara. Frizeri kažu da u toku oporavka kose treba da isključimo sve te uređaje i da pustimo kosu da se odmori od svega.

Češljanje – da ili ne?

Češljanje kose je veoma bitno, čak je i neophodno ali imajte na umu da agresivno češljanje može prouzrokovati fizičko oštećenje kose.Budite strpljivi i blagi, ako čujete krckanje četke kroz vaše vlasi previše ste grubi. Budite oprezni kada je vaša kosa mokra i podložnija lomljenju. Ako se probudite sa zapletenom kosom vaša pamučna jastučnica može biti krivac.Predlažemo prelazak na mekši materijal kao sto je svila. Ona ima mekšu površinu  koja neće uzrokovati trenje vaše kose.

Umotati kosu u plišani peškir posle kupanja ili tuširanja je jedna od većih grešaka.To uzrokuje toliko lomljenja jer se kosa uhvati u sva utkana vlakna .Ono što treba uraditi jeste da umotate kosu u majicu ili u što tanji peškir da bi ste to izbegli. Još jedna greška je konstatno nošenje umetaka, šnala i gumica za kosu na istom mestu.To oslabljuje kosu na mestima koji su pod pritiskom i dešava se da se baš tu kosa odlomi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *