RIJEŠITE SE UPORNOG KAŠLJA NA PRIRODAN NAČIN!

Svima je poznato da za svaku bolest i tegobu raste trava.Najbolje lijekove možemo naći u prirodi naravno ako ih pravilno tražimo.Svaka biljka je zadužena za neku vrstu poteškoće.

Biljka PODBJEL  u narodu je još poznata kao pustica,lopuh,lepuh,kopitnjak,kopitnjakovo lišće,kozija brada,konjski lopuh,repušina,marta,kopačica,vinova kopačica i konjsko kopito.

Podbjel je veoma poznat u rješavanju respiratornih problema.Najbolji je lijek za dišne organe i ublažavanje kašlja.

Za ljekovite svrhe koje nudi ova biljka sakupljaju se cvjetovi i listovi s tim da listovi sadrže više ljekovitih materija.

 

Cvjetovi se skupljaju u rano proljeće dok se cvjetne glavice još nisu posve otvorile.Listovi se beru dok su mlađi u maju i u prvoj dekadi juna.Najljekovitiji su listovi koji su rasli na osunčanom mjestu.Suše se u tankom sloju s tim da se cvjetovi suše na suncu,a usitnjeni listovi u hladu.

U narodnoj medicini podbjel se koristi kod problema sa bronhitisom,astmom,kod kašlja,opće slabosti organizma,kožnih oboljenja,upalnih procesa,problema s kostima i zglobovima,upale sluznice crijeva i želudca,smiruje upalu sluzokože grla i ždrijela.Najbolje djelovanje ima na dišne organe.

PRIPREMA

Priprema ovog lijeka je veoma jednostavna.

Kada se u proljeće sakupe mladi listovi, operu i zgnječe dobivamo izuzetno ljekovitu kašu koja se stavlja na područje pluća. Ova ljekovita kaša liječi mnoge plućne bolesti. Čaj od podbjela se lako priprema. Dovoljno je kašiku suhih listova ili cvjetova podbjela preliti sa 2,5 dl vrele vode i ostaviti u poklopljenoj posudi 5 minuta. Procijeđen čaj se zasladi medom i pije do tri puta na dan.

UPOZORENJA 

1. Upotreba podbjela treba biti pod nadzorom ljekara.

2. Trudnice ne trebaju koristiti pripravke od podbjela.

3. Izbjegavati dugotrajno korištenje podbjela zbog negativnog djelovanja na organizam.

4. Prilikom uzimanja između terapija praviti pauze od nekoliko sedmica.

5. Maksimalno se može koristiti u terapiji 3 do 4 sedmice uz dnevnu upotrebu do 3 šolje čaja.

Kod berbe listova obratiti pažnju da se beru čisti listovi, jer ih ne treba prati prije sušenja. Prilikom pranja smanjuje se njihova ljekovitost

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *