Saznajte zašto ne biste trebali spavati manje od 6 sati!

 

Ukoliko spavate manje od šest sati, postoji velika mogućnost da ćete se susreti sa zdravstvenim problemima.Mnogi problemi zdravstvene prirode se javljaju upravo zbog nedostatka sna.

Ljekarka Rebecca Robbins je u intervjuu za Telegraph navela da se u mozgovima ljudi koji spavaju manje od šest sati stvaraju toksini koji stvaraju itekako ozbiljne posljedice.

 

 

“S vremenom će se ti toksini nakupiti i uzrokovati neurokognitivne poremećaje. Na kraju može doći do pojave Alzheimerove bolesti, odnosno demencije”, navela je.

Alzheimerova bolest je hronična neurodegenerativna bolest koja uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti svijesti o vremenu i prostoru, i eventualno sposobnost da se brinu sami o sebi.

Alzheimerova bolest se pojavljuje postepeno. U ranim fazama, pacijent ima relativno male probleme sa usvajanjem novih informacija i pamćenjem gdje je ostavio svoje stvari kao što su ključevi ili novčanik. Tada počinju problemi u prepričavanju ranijih događaja, ili u pronalaženju riječi da bi se izrazili.

Kako bolest napreduje, pacijent može imati poteškoća da se sjeti koji je dan ili mesec, ili da pronađe put kroz poznato okruženje. To može da izazove sklonost ka tome da odluta negdje, i da kasnije ne može da se vrati nazad.

Pacijent često postaje razdražljiv ili odsutan dok se bori sa strahom i frustracijom kad nekada poznata mesta postanu strana i nepoznata. Promjene u ponašanju se manifestuju tako što pacijent postaje paranoičan i nesposoban da učestvuje u razgovoru.

Na kraju, pacijent postaje potpuno nesposoban za obavljanje osnovnih životnih funkcija, kao što su hranjenje i korišćenja toaleta.  Vrijeme od dijagnoze do smrti pacijenta je od oko sedam do deset godina, ali postoje razne varijacije od tri do dvadeset godina do smrti, što zavisi od starosti pacijenta, od zdravstvenog stanja pacijenta, kao i od brige koju pacijent prima.

Podsjetila je da je istraživanje pokazalo da oni koji nemaju kvalitetan san imaju također dvostruko veći rizik od prehlade i gripe. Ključno je odrediti vrijeme kada ćete ići na spavanje i držati se plana.

Robbins je također napomenula da prije odlaska na spavanja ne biste trebali koristiti mobilni telefon niti bilo koju drugu vrstu elektronskih uređaja. Meditacija može pomoći da brže zaspite.

Temperatura u sobi bi trebala biti od 16 do 20 stepeni Celzijusa jer je to idealna temperatura zraka za spavanje.

Izvor:Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *