Užas u Sloveniji: Živog pacijenta zamijenili s umrlim, porodica je za to saznala tek nakon sahrane!

U Općoj bolnici u Celju zamijenili su identitet dvojice pacijenata. Bolnica je, naime, živog pacijenta proglasila mrtvim, a potom i obavijestila njegovu porodicu.

No, drama tu ne staje. Zamjena je otkrivena tek nakon sahrane. Slovenska policija provjerava sumnju na kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja. Oba su pacijenta istim vozilom hitne pomoći stigli iz Doma za starije osobe, javlja N1 Slovenija.

Do zamjene je došlo jer oba pacijenta nisu imali identifikacijske narukvice te su se doktori oslanjali na izjavu bolničara koji je pacijente, očito, pomiješao. Tako je cijeli slučaj komentirao stručni ravnatelj bolnice Franci Vindišar.

-Jedan od pacijenata je preminuo u bolnici, ali je pacijent koji je preživio proglašen mrtvim. Pogrešna informacija proslijeđena je rodbini, koja nije došla identificirati pokojnika. Znam samo da je jučer u dom došao štićenik za kojeg smo mislili da je mrtav – objasnio je ravnatelj Doma Robert Potočnik. 

Zbog cijelog je incidenta uprava bolnice ponudila ostavku, koju će vijeće ustanove prihvatiti u ponedjeljak, najavio je predsjednik Upravnog vijeća Andrej Klasinc. Bolnicu u Celju od aprila vodi ravnatelj Aleksander Svetelšek, dok je od februara Vindišar stručni ravnatelj. Ostavku je dala i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Darja Plank.

Cijeli je slučaj komentirao i slovenski ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan koji smatra da je ostavka u ovakvim slučajevima normalna i nužna.

– U 21. stoljeću, u doba digitalizacije, to je nešto što je nedopustivo. Netko je jučer pokopao oca, a danas saznaje da mu je otac živ, a drugi saznaju da im je otac mrtav – rekao je ministar.

Slična se situacija nedavno dogodila i u Hrvatskoj. Gotovo mjesec dana jedna je porodica bila uvjerena da im se majka i baka oporavlja i da će im se vratiti. No, s druge strane, sestrić koji je mislio da je pokopao svoju tetku, odjednom je saznao da je ona ipak živa, a u njenom grobu leži nepoznata žena. U cijeli se slučaj uključila i policija, a tadašnji ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović podnio je ostavku.

Izvor:24 sata

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *